CODE24 Blog

Een dag bij de ICT&health World Conference

Geschreven door Jenny Luco | 28 mei 2024 8:08:18 Z

Van 14 tot en met 16 mei vond in de MECC in Maastricht de ICT&health World Conference plaats. Vanuit CODE24 waren we er op donderdag de 16e bij en presenteerden we samen met 5 andere fijne bedrijven een sessie over openEHR - we delen graag onze ervaring!

Inspiratie

Vooraf aan onze sessie was er voldoende tijd om rustig over de beursvloer te wandelen en enkele sessies te volgen. In gesprek met de diverse standhouders hoorden we over verschillende interessante innovaties. De tagline van het event, "The future of healthcare starts here", werd hier goed tot uiting gebracht. Wat ons met name bijbleef was een leuk gesprek met een eNurse van Zuyderland. Zij vertelde hoe ze, na jaren 'aan het bed' te hebben gewerkt, de nieuwe invulling van haar rol ervaarde. Ook zonder het fysieke aspect voelt zij zich op en top verpleegkundige. Mooi!

Onze Business Process Analyst Jorn en Innovatiemanager Alessandro haakten aan bij een workshop van Innovatielab Zuyderland: 'Design the future of healthcare'. Hier werden in groepjes prototypen voor nieuwe zorginnovaties gemaakt - dat kon je wel aan hen en hun twee teamgenoten overlaten, want ze gingen met een leuke cadeautas naar huis. Het Innovatielab postte op LinkedIn enkele leuke foto's van de workshop.

Ook de sessie getiteld "AI in de zorg, hoe doe je dat?" verzorgd door Niels van Gorp (Digizo.nu) en Tjerk Heijmens Visser (CZ) verdient een vermelding. Want waardoor komt AI in de zorg, ondanks de potentie, nog niet echt van de grond? Welke uitdagingen zijn er te tackelen en welke stappen worden er gezet? Hier ligt ook een belangrijke rol voor databeschikbaarheid en eenheid van taal. Crap in = crap out, ten slotte... Een mooi bruggetje naar onze eigen sessie.

OpenEHR vanuit verschillende perspectieven

Samen met vitagroup, USoft, Maarsingh en van Steijn, EY en de Masterclass openEHR (eFORZE) presenteerden we diverse perspectieven op het potentieel van openEHR, onder de titel: 'Masterclass openEHR: the added value of a vendor neutral open data platform'. De zaal stroomde om 13:30 al snel vol en we konden beginnen met een introductie door Jan Weterings van de Masterclass openEHR. 

Vervolgens werd de kracht van openEHR vanuit verschillende perspectieven belicht:

  • Stefan Schraps deelde de visie van vitagroup op software-ontwikkeling in de zorg. Hij vertelde hoe het tot dusver veelal gedaan is en hoe vitagroup met openEHR kwalitatieve data centraal stelt voor betere zorg. Data is for life! 
  • Onze architect Sebastian Iancu vertelde vervolgens over de reis die CODE24 heeft doorgemaakt met openEHR. Sinds ons prille begin zijn we al overtuigd dat er echte databeschikbaarheid moet komen en dat openEHR ons de middelen biedt om dit te realiseren.
  • Vervolgens was de beurt aan Hans Canisius van USoft. USoft is expert op het gebied van Low-Code software-ontwikkeling. Hans legde heel helder uit wat dit inhield en hoe krachtig Low-Code in combinatie met openEHR kan zijn.
  • Bouwe Koopal van Maarsingh en van Steijn vertelde over het SICHT DATA project en hoe dit tot stand gekomen is. Een mooie praktijkcase, waarbij de combinatie tussen openEHR en Low-Code centraal staat.
  • Erik Vermeulen van EY sloot de sessie af. Hij deelde hoe de inzet van openEHR groeit binnen Europa - en zeker ook binnen Nederland. Hij haalde het veelbelovende voorbeeld van CataloniĆ« aan, waar ze een clinical data platform hebben opgezet op basis van openEHR. 

Na afloop kregen de deelnemers nog de mogelijkheid om vragen te stellen aan de sprekers. Nadat er diverse vragen beantwoord waren (Hoe kun je starten met openEHR? Hoeveel High Code is er nodig om Low Code te creƫren?) bleven diverse deelnemers ook na de sessie napraten. Mooi om te zien hoe het onderwerp tot leven is gekomen.

Volgend jaar weer?

Wat ons betreft was deze dag zeker voor herhaling vatbaar! Het is goed om te zien hoe het bewustzijn rond zorgdata en de standaardisatie / modellering ervan begint te groeien. Daarnaast is het ook interessant dat openEHR in veel kringen toch nog relatief onbekend is.

Daar is een schone taak weggelegd voor organisaties als de onze en voor de fijne bedrijven waarmee we nu deze sessie hebben vormgegeven - we hebben de kennis en die delen we graag. Wellicht ook volgend jaar weer bij de ICT&health World Conference?