17 dec.

Data for life en de kracht van samenwerking - in gesprek met Wouter Zanen

Informatie architect en medisch informatiekundige Wouter Zanen heeft meerdere petjes op. Naast zijn rol bij Nictiz is hij vrijwillig bestuursvoorzitter van openEHR Nederland. We spraken Wouter over zijn werk en hoe hij de ontwikkelingen rond openEHR ziet.

wouter-zanen-openehr-nl

Ha Wouter! Waar houdt openEHR Nederland zich mee bezig?

"De stichting openEHR Nederland houdt zich bezig met de promotie en het aanpassen van openEHR binnen Nederland. We zoeken samenwerking en afstemming op met andere organisaties, zoals bijvoorbeeld HL7 Nederland. We proberen handen en voeten te geven aan de inzet van openEHR in ons land en delen onze kennis via kleinschalige afspraken en grotere bijeenkomsten, zoals het openEHR NL Congres van vorig jaar in Arnhem."

Hoe sluit dit aan op je werk voor Nictiz?

"Het sluit eigenlijk heel goed aan! Bij Nictiz houd ik me bezig met zibs, oftewel zorginformatiebouwstenen. Zowel de zibs als openEHR zijn klinische modellen op een logisch niveau. Zibs zijn techniek-overstijgend en een afspraak over 80% van de data elementen die we willen hergebruiken. De modellen van openEHR zijn geschikt zijn voor opslag en proberen maximaal inclusief te zijn zodat alle data-elementen bij een concept beschreven zijn. We kijken bij Nictiz ook steeds meer naar wat er internationaal aan ‘bouwblokjes' wordt gebruikt en de aandacht voor openEHR groeit, ook binnen de zib-transitie 2.0 waar we nu mee bezig zijn.

openEHR Nederland werkt ook samen met Nictiz, bijvoorbeeld binnen de zib-transitie. Ook is er vanuit openEHR Nederland het initiatief genomen om te starten met het mappen van  de zibs en openEHR."

Hoe ben jij voor het eerst met openEHR in aanraking gekomen?

"Toen ik in 2016 voor Eurotransplant werkte woonde ik een bijeenkomst bij over openEHR. Bij Eurotransplant werkten we met 8 landen samen rond transplantatieorganen in Europa. Hierbij hadden we geen gestandaardiseerde uitwisseling. Toen zijn we gaan kijken naar internationale standaarden en zo ben ik bij een bijeenkomst over openEHR beland, in Amsterdam. Het was nog echt een kleine community toen! Een heel verschil met hoe we er nu voor staan - we waren echt positief verrast door de opkomst bij het openEHR congres in Arnhem vorig jaar - we zaten met 235 registraties propvol."

openehr-congres-crowd-Dec-17-2024-11-24-56-1999-AM

En hoe is openEHR Nederland vervolgens ontstaan?

"Er zijn diverse mensen betrokken geweest bij de initiële oprichting van openEHR Nederland - naast mijn mede-bestuursleden Marcel Swennenhuis en Sebastian Iancu ook mensen als Albert Vlug, Jouke Langhout en jullie directeur, Martin. Uiteindelijk zijn Marcel, Sebastian en ik als bestuur verder gegaan en inmiddels zijn Joost Holslag en Ann Ouvry ons ook komen versterken.

We zagen mogelijkheden om openEHR binnen Nederland meer op de kaart te zetten en doen dat nu vanuit de stichting, die een affiliate-organisatie is van openEHR International."

Hoe zie jij de ontwikkelingen rond openEHR binnen Nederland?

"De kennis van openEHR is enorm gegroeid de afgelopen jaren! We hoeven in veel scenario’s niet meer alles vanaf 0 uit te leggen en dat is een mooie ontwikkeling. Er zijn naast het selecte groepje leveranciers die openEHR al omarmd hebben (zoals jullie!) recentelijk meerdere mooie initiatieven ontstaan - denk aan het SICHT DATA project in Friesland, de activiteiten van RSO Zuid Limburg, de IBD-hackathon van een tijdje geleden… Het begint echt vorm te krijgen.

We moeten wel echt nog aandacht geven aan de governance, dat moet op nationaal niveau geregeld gaan worden. Hoe past openEHR binnen de strategieën op nationaal, regionaal en lokaal niveau? Hoe past het in een initiatief als CumuluZ?"

Er is nog veel te doen.

"Ja, zeker. Uiteindelijk is het langetermijn doel: 1 bron, voor iedere patiënt, diens leven lang. Data for life, zeg maar. Om daar te komen is nog een klus - dat zal veel tijd kosten. In de tussentijd zullen we meerdere standaarden hard nodig hebben - en waarschijnlijk daarna ook nog wel. Daarom zijn initiatieven zoals de samenwerking met HL7 FHIR zo belangrijk."

De kracht van samenwerking dus! Hoe kunnen mensen actief worden binnen openEHR Nederland?

"Op diverse manieren! Volg ons sowieso op LinkedIn - daar plaatsen we updates wanneer er iets gaat spelen, zoals een evenement. Zo organiseerden we laatst een live webinar waarin we een introductie gaven over openEHR en we zijn begonnen met het organiseren van periodieke community events, onder de naam onEHR. De eerste editie hiervan zal op 14 januari plaatsvinden in Hilversum. We gaan het o.a. hebben over governance en updates delen vanuit de praktijk. Zet die dag dus zeker in je agenda en meld je aan om verzekerd te zijn van een plekje!"

Bedankt voor je tijd, Wouter!

 
 

De droom van Maarsingh en van Steijn

Maak kennis met: Consultant Arjan