11 jul.

Mentaal veerkrachtig met OpenUp

Eén van de kernwaarden van CODE24 is ‘Ontwikkeling’. Dit nemen we in de breedste zin van het woord: we ontwikkelen natuurlijk oplossingen voor de zorg, maar ook de ontwikkeling van onze organisatie en ons team vinden we heel belangrijk. Met oog daarop zijn we sinds begin dit jaar aangesloten bij OpenUp. Via OpenUp kunnen bedrijven hun teamleden laagdrempelig toegang verschaffen tot psychologen en lifestyle-experts.

Een illustratie van een persoon met gesloten ogen, omringd door planten en bloemen.

Hoe het werkt

Via OpenUp kan ons team online begeleiding krijgen bij hun mentale welzijn. Zij kunnen hiervoor een account aanmaken, gekoppeld aan ons bedrijfsaccount - hun gebruik van deze dienst blijft anoniem.

Binnen OpenUp kun je een digitale 1-op-1 sessie met een psycholoog aanvragen, deelnemen aan groepssessies of masterclasses met verschillende thema’s of filmpjes en artikelen bestuderen wanneer jij dat wilt. De thema’s zijn zowel werkgerelateerd als breder - van ‘Stress en piekeren’ tot ‘Relaties’ of ‘Slaap’.

Ook voor het management zijn er aparte sessies, specifiek gericht op de uitdagingen waar je als manager tegenaan kunt lopen. Gido Duif, Manager Development bij CODE24, heeft er al veel aan gehad:

Gido Duif, Manager Development bij CODE24

“Ik volg regelmatig masterclasses via OpenUp, over uiteenlopende onderwerpen - zowel voor mijn persoonlijke ontwikkeling in brede zin als voor mijn rol binnen CODE24. Hoe vergroot je bijvoorbeeld de betrokkenheid binnen je team, of hoe maak je wat zwaardere onderwerpen op een constructieve manier bespreekbaar? Ik haal vrijwel altijd wel een nieuw inzicht uit zo’n sessie - heel waardevol.

Gido Duif, Manager Development bij CODE24

Het belang van mentaal welzijn

Toen een teamlid OpenUp aanraadde, was onze directeur Martin direct enthousiast: “Bij CODE24 willen we oog hebben voor elkaar, als collega’s maar ook als mens. Mentaal welzijn is zo belangrijk - voor het individu, maar ook voor ons bedrijf als geheel. Uiteindelijk is alles met elkaar verbonden.”

Het aanbieden van de dienst is één, faciliteren dat men er gebruik van maakt is twee. In de waan van de dag is iets als OpenUp snel vergeten, of men neemt de tijd niet om erin te duiken. Om het gebruik van OpenUp te bevorderen hebben we een intern Teams-kanaal speciaal gewijd aan OpenUp, waarin we informatie plaatsen over aanstaande sessies, toekomstige thema’s en andere interessante updates. Ook is het veelal geen probleem als mensen onder werktijd een sessie volgen - uiteindelijk is dit een investering.

Ervaren en evalueren

We maken nu ruim een half jaar gebruik van OpenUp. Om een beeld te krijgen van hoe OpenUp ons team ondersteunt, gaan we evalueren: zowel het aanbod vanuit OpenUp als hoe onze organisatie e.e.a. faciliteert. Collega's kiezen zelf hoe open zij over het gebruik van de dienst willen zijn.

Onze programmeur Merel en officemanager Dorine delen hieronder hoe zij OpenUp tot dusver ervaren:

“Ik heb zowel 1-op-1 sessies als Spaces (groepssessies) gevolgd tot dusver. Ik had een heel mooie ervaring bij een Space: een andere deelnemer gaf me daar een inzicht over mezelf, rond iets waar ik al járen mee loop. Dat vond ik echt heel bijzonder!”

Merel van Empel, programmeur bij CODE24

programmeur-merel-Apr-25-2024-12-06-27-0647-PM
officemanager-dorine-schuijt-code24-Apr-25-2024-12-09-08-9914-PM

Ik heb op diverse manieren gebruikgemaakt van OpenUp tot dusver. Zo volgde ik dinsdag nog de masterclass 'Een gezonde darmflora: de link met je hersenen en mentaal welzijn'. Het was erg interessant! Ik heb meteen het boek gekocht om er verder over te lezen. Er waren maar liefst 350 deelnemers aanwezig. Super dat CODE24 dit faciliteert!

Dorine Schuijt, officemanager bij CODE24

 

De gezamenlijke aankondiging van HL7 en openEHR

Maak kennis met: CISO Stefan