‘SMART on FHIR' is inmiddels welbekend in de wereld van de zorg IT. In de loop van 2023 hebben Sidharth Ramesh (Medblocks) en Sebastian Iancu (CODE24) vanuit de openEHR Specificaties werkgroep samengewerkt aan een uitbreiding van de SMART on FHIR specificaties: SMART on openEHR. Sindsdien heeft ook onze programmeur Rik Keppel een bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van een proof-of-concept app op deze specificaties. Maar wat biedt SMART on openEHR de zorg IT?
SMART on openEHR is, in een notendop, een specificatie voor het bouwen van uitwisselbare applicaties die werken met zorgdata gebaseerd op internationale standaarden.
Sinds het begin van SMART (Substitutable Medical Applications and Reusable Technologies) in 2009 was het doel altijd al 'app portability’ - de zorg de flexibiliteit geven om gemakkelijk te wisselen van applicatie. SMART Health IT, de organisatie achter SMART, vat hun doel als volgt samen: “een innovatieve app developer kan eenmalig een app bouwen en ervan uitgaan dat deze overal in het zorgsysteem kan draaien.”
Met SMART on FHIR (ook wel bekend als SMART App Launch) is de uitwisseling van data gespecificeerd. Op deze specificaties gebaseerde technologie wordt ook al actief ingezet door diverse leveranciers van zorginformatiesystemen. Door de toevoeging van SMART on openEHR worden er ook specificaties voor datamodellering en data-opslag toegevoegd.
Met de openEHR REST API is al enorm veel mogelijk op het gebied van het koppelen van applicaties met openEHR databronnen. Toch vereist het veelal wel veel programmeerwerk. Dit komt omdat er binnen de REST API vrij weinig gespecificeerd wordt op het gebied van autorisatie, authenticatie, protocollen en de aspecten die vereist zijn voor een goede integratie. In simpele termen: wat je ermee kán is minimaal gedefinieerd.
SMART on openEHR is feitelijk een aanvulling op de openEHR REST API, om het koppelen van applicaties gemakkelijker, laagdrempeliger en sneller te maken. Je gebruikt dus nog steeds de REST API, maar gebruikt daarnaast de SMART-specificatie. Door het gebruik van deze aanvullende specificaties is de werking van een integratie gestandaardiseerd. De SMART-applicaties zelf bevatten een minimale hoeveelheid applicatie-context data en kunnen data als ‘blokken’ (of ‘composities’) gebruiken tijdens de communicatie met de APIs.
Uiteindelijk draagt de SMART technologie bij aan de vrijheid van zorgorganisaties om zelf te bepalen hoe hun applicatie-landschap eruit ziet. Als applicaties snel en gemakkelijk geïmplementeerd en verwisseld kunnen worden, betekent dat ook minder vendor lockin en meer onderlinge concurrentie. SMART Health IT voorziet dat een toename van concurrentie zorgt voor betere kwaliteit apps en lagere prijzen.
De SMART on openEHR specificaties zijn gedocumenteerd door Sidharth Ramesh en Sebastian Iancu. Ze zijn te raadplegen via de site van openEHR International.
Uiteindelijk hangen de verdere stappen die je als leverancier neemt ook samen met de rol die je wilt vervullen: wil je je zorginformatiesysteem de mogelijkheid geven om te koppelen met SMART applicaties? Dan zul je een zogeheten SMART launcher moeten ontwikkelen. Wanneer je een SMART applicatie wilt bouwen kun je deze in de ontwikkelfase koppelen aan een open source SMART launcher en uitbreiden met de openEHR functionaliteiten zoals in de specificaties staat.
Vanuit CODE24 zien we SMART on openEHR een belangrijke rol vervullen in de zorg IT van de toekomst. Om die reden zal ons open platform een SMART launcher bevatten en gaan we verkennen welke van onze modules als SMART applicatie beschikbaar zullen worden gesteld.
Roept dit artikel vragen op of wil je graag eens met ons in gesprek over de mogelijkheden die SMART on openEHR te bieden hebben? We horen graag van je!