CODE24 Blog

SICHT DATA: een holistische visie op gezondheid

Geschreven door Jenny Luco | 1 mei 2024 8:40:50 Z

Afgelopen donderdag reisden we met enkele collega’s af naar Leeuwarden voor het SICHT DATA seminar. Het seminar was een initiatief van Maarsingh en van Steijn, in samenwerking met de Hanzehogeschool, eForze, Pragmatiq en CODE24. Bij deze een verslagje.

Bernard Maarsingh van Maarsingh en van Steijn aan het woord.

Lowcode en openEHR

De focus lag bij dit seminar op de kracht van een combinatie van lowcode software-ontwikkeling en openEHR. De gedeelde visie achter SICHT DATA is dat data gestandaardiseerd opgeslagen moet worden zodat dit meervoudig bruikbaar wordt voor verschillende systemen. Wanneer databeheer wordt geregeld middels openEHR, kan lowcode software-ontwikkeling zorgen voor een enorme versnelling van de ontwikkeling van zorgapplicaties. Deze snelheid is ook nodig, want de sector en de behoeften van de sector veranderen voortdurend.

Zicht op gezondheid

In zijn presentatie deelde Bernard Maarsingh zijn holistische visie op gezondheid. Wij mensen nemen maar een klein deel van wat er om ons heen gebeurt waar, maar er zijn enorm veel factoren die bijdragen aan onze gezondheid - van je voeding tot je leefomgeving. Dit moet meetbaar gemaakt worden en zodanig (gestandaardiseerd) beschikbaar gemaakt worden dat het de zorg echt verder helpt.

SICHT, het gezamenlijke project van de organisatoren, werd vervolgens gepresenteerd als oplossing, door Bouwe Koopal. Binnen het SICHT-project wordt er een datalaag gebouwd gebaseerd op openEHR, los van de functionaliteit. Deze functionaliteit wordt met lowcode ontwikkeld.

De middag werd afgesloten met twee workshoprondes (met presentaties van o.a. onze eigen Sebastian Iancu) en een gezellige (gezonde!) netwerkborrel.

Sebastian vertelde in zijn workshop over onze ervaringen met openEHR.

Een einde aan vendor lock-in

De toekomstvisie vanuit SICHT DATA is dat data niet langer het verdienmodel moet zijn van grote bedrijven. Er moet een einde komen aan vendor lock-in - in plaats daarvan werken we aan databeschikbaarheid voor zowel de cliënt als de zorgketen en optimaliseren we het systeem voor innovatie.

Een gemêleerd publiek

Het seminar trok rond de 60 deelnemers, met verschillende expertises en belangen. We spraken deelnemers vanuit de overheid, diverse studenten die met openEHR bezig zijn en leveranciers met een gelijke visie als die van ons. Er hing een fijne energie - er was interesse voor de materie en optimisme over de toekomst. Daar houden we van - en dat zal ons samen verder brengen.

In lijn met het thema 'SICHT' hadden we CODE24 zonnebrilletjes mee voor de deelnemers ;)