15 aug.

Waarom kies je als leverancier voor openEHR?

De naam ‘openEHR’ zingt steeds meer rond in de zorg IT. Adviesorganisaties en regionale samenwerkingsorganen zijn enthousiast - er poppen her en der veelbelovende pilots op en het bewustzijn rond de noodzaak van een standaard voor de opslag van zorgdata groeit. Toch blijft gebruik onder softwareleveranciers binnen Nederland achter. Het kost ook de nodige tijd en resources om als leverancier de switch naar openEHR te maken - dus waarom zou je dit willen? Er zijn meerdere redenen.

openEHR voor leveranciers - developer Gertjan aan het werk

Investeer in snelheid

Een van de grote voordelen van het gebruik van openEHR is dat de standaard bestaat uit twee ‘lagen’. Er is een technische laag en een medisch informatiemodel. Omdat deze niet met elkaar verweven zijn, kunnen ze gemakkelijk afzonderlijk van elkaar doorontwikkeld worden. Dit zorgt dat het ontwikkelproces veel sneller is.

Deze scheiding maakt openEHR als standaard ook aantrekkelijk voor startups - zeker in de zorg zijn er tal van regels en normeringen waaraan je als leverancier moet voldoen. Als je als leverancier aansluit op een bestaand, geaccrediteerd openEHR platform, bespaar je jezelf een boel hoofdpijn en kun je een stuk sneller op een verantwoorde manier de markt op.

Daarnaast: hoe meer leveranciers openEHR omarmen, hoe gemakkelijker het wordt om systemen met elkaar te koppelen op een manier die de eindgebruikers binnen zorgorganisaties en -regio’s dient en interoperabiliteit en databeschikbaarheid faciliteert.

architect-sebastian-iancu-code24-Apr-25-2024-12-08-42-6245-PM

"In eerste instantie was het een flinke investering om alle specificaties te implementeren, maar uiteindelijk is het gelukt en dient het nog steeds zijn doel en heeft het ons laten uitgroeien tot wat CODE24 nu is.

openEHR heeft ons geholpen om wendbaarder te zijn en snel nieuwe technologieën te adopteren (zoals FHIR), of om deel te nemen aan landelijke projecten zoals MedMij."

Sebastian Iancu, architect CODE24

Doe waar je goed in bent

Uiteindelijk ben je als leverancier hoogstwaarschijnlijk een expert op het gebied van software-ontwikkeling - niet op medisch-inhoudelijk gebied. Met openEHR heb je toegang tot de medisch-inhoudelijke input van tal van internationale medici, die al jaren meewerken aan de doorontwikkeling van het medisch informatiemodel. Er zijn letterlijk honderden voorgebouwde zorgdata-modellen, ontwikkeld met kennis van wat een zorgprofessional nodig heeft.

Zo kun jij als leverancier focussen op waar jouw kracht ligt.

De wereld verandert

Los van de genoemde voordelen die openEHR een leverancier te bieden heeft, is het een feit dat onze wereld verandert. Ontwikkelingen op het gebied van beleid en wetgeving (denk op internationaal niveau aan de EHDS en op nationaal niveau aan het Integraal Zorgakkoord) leggen ook in toenemende mate de focus op databeschikbaarheid. Zo spreekt men in de EHDS over secundair gebruik van zorgdata voor wetenschappelijk onderzoek, innovatie en beleidsvorming en over het beter toegankelijk maken van de eigen zorgdata voor de burger.

Met oog op deze ontwikkelingen op beleids- en wetgevingsniveau zie je dat veel zorgorganisaties en regio’s het heft in eigen hand nemen. Er worden door het hele land pilots gestart en er worden eigen data platformen opgezet, al dan niet gebaseerd op openEHR.

Als leverancier kun je dus simpelweg niet achterblijven - de ontwikkelingen zullen je inhalen als je geen positie inneemt met oog op waar de markt heen beweegt.

Starten met openEHR

Wanneer jij als leverancier interesse hebt om te starten met openEHR, gaan we graag eens met je in gesprek. Vanuit CODE24 werken we al sinds onze oprichting met openEHR en we delen graag onze ervaringen en kennis op dat vlak - uiteindelijk is het onze visie dat hier de toekomst van de zorg IT ligt en we helpen graag andere organisaties op weg om dit te realiseren. Ook kunnen we samen verkennen of aansluiten op ons open platform voor zorgdata (volledig gebaseerd op openEHR) een optie is zodat je snel meters kunt maken.

 

openEHR in het zorglandschap

De EHDS: een introductie