Het is een van de fundamentele keuzes die gemaakt moeten worden bij ieder EPD-selectieproces: kiezen we als zorgorganisatie voor best-of-suite (de zogenaamde alles-in-1-oplossing) of voor best-of-breed (specialistische deeloplossingen voor ieder proces)? Maar is die keuze er überhaupt eigenlijk?
“Het best-of-suite EPD is een illusie”
De best-of-suite aanpak heeft ogenschijnlijk diverse voordelen: er is een redelijke mate van duidelijkheid over het kostenplaatje en er is één leverancier voor alle onderdelen van het EPD. In theorie behoren integraties met archaïsche technologieën tot het verleden. Maar is dit zo?
In de woorden van Martin van der Meer, directeur bij CODE24: “Het best-of-suite EPD is eigenlijk een illusie. In de praktijk bestaat er op EPD-gebied geen echte alles-in-1-oplossing. Ieder EPD wordt binnen een zorgorganisatie deel van een EPD-landschap met diverse andere gekoppelde deelsystemen.” Ook de zogenaamde best-of-suite moet dus noodzakelijkerwijs gekoppeld worden met allerhande deelsystemen die deel uitmaken van dit landschap (denk aan, bijvoorbeeld, een EVS, ROM, lab en andere e-healthtoepassingen).
Een barrière voor innovatie en samenwerking
Toch is er tot dusver, zeker binnen Nederland, vaak gekozen voor een best-of-suite oplossing. Het werd lang gezien als de veilige keuze - maar de manier waarop een ‘traditioneel' EPD is opgezet zorgt voor uitdagingen in de praktijk van het EPD-landschap dat we schetsten. De leveranciers van traditionele EPD’s bouwen een dikke muur om hun systemen en houden een hoge mate van controle over wat er technisch mogelijk is. Dit beperkt de mogelijkheden tot koppelen met externe systemen tot wat de leverancier faciliteert en de leverancier bepaalt ook het prijskaartje hiervoor.
De technologische innovatie gaat echter razendsnel op diverse vlakken en EPD-leveranciers kunnen dit nooit op ieder vlak bijbenen. Martin stelt dat de noodzaak voor een open architectuur hierdoor alleen maar toeneemt. “Een open architectuur alleen is echter niet voldoende, de zorgdata zal tevens gestandaardiseerd moeten worden. Systemen kunnen immers alleen communiceren indien de verschillende systemen daadwerkelijk een placeholder hebben voor de opslag van dezelfde dataset.”
Houd de deur open
Betekent dit dan het afserveren van het hele best-of-suite concept? Niet noodzakelijkerwijs. Er zal nog steeds een plek zijn voor EPD’s die out-of-the-box beschikken over diverse gekoppelde modules die optimaal met elkaar samenwerken. Maar we moeten wel oog hebben voor de realiteit van wat zorgorganisaties binnen een EPD-landschap nodig hebben en hoe ook innovatie optimaal gefaciliteerd kan worden - dit vereist een open architectuur met gestandaardiseerde opslag van zorgdata. “Zorgorganisaties dienen dit te eisen van leveranciers voordat ze tot contractondertekening overgaan”, aldus Martin.
Wanneer EPD’s worden gebouwd op basis van een open architectuur met gestandaardiseerde zorgdata, wordt koppelen met deelsystemen een stuk gemakkelijker en laagdrempeliger. Zo kunnen EPD-leveranciers de zorg echt vooruit helpen.
En de toekomst?
Een modern EPD zal, naast met een open architectuur, ook modulair worden uitgevoerd. Basisfunctionaliteiten zullen als aparte modules beschikbaar worden gesteld door verschillende leveranciers. Deze basisfunctionaliteiten integreren naadloos met elkaar en acteren samen als één systeem. Dit maakt het duurzaam inzetten van diverse innovatieve best-of-breed systemen zowel laagdrempeliger als effectiever.
Dit klinkt wellicht enigszins als een utopie - toch is het heel reëel. Bij twee zorginstellingen in Nederland is een dergelijke EPD-opzet al in een productieomgeving operationeel.
Onze aanpak
Bij CODE24 geloven we in het gebruik van standaarden en de samenwerking tussen leveranciers. Dit is de enige manier waarop de zorg-IT beter wordt. Het mConsole EPD van CODE24 is modulair, heeft een open architectuur en maakt gebruik van de openEHR-standaard voor de opslag van zorgdata. CODE24 zet hiermee de trend als EPD-leverancier.
Onze EPD-modules zijn te gebruiken in combinatie met zowel mConsole als andere EPD’s. Interoperabiliteit staat centraal - zo behoudt jouw zorgorganisatie de controle over hoe het EPD-landschap van de organisatie eruit ziet.
Klinkt dit interessant? We vertellen je er graag meer over.