CODE24 Blog

De mogelijkheden van datagedreven zorg

Geschreven door Jenny Luco | 23 oktober 2024 7:45:41 Z

Data is een hot topic in de gezondheidszorg. Databeschikbaarheid staat hoog op de agenda bij onder meer beleidsvormers en informatiemanagers, maar uiteindelijk is databeschikbaarheid niet het doel an sich. Het gaat om wat databeschikbaarheid kan faciliteren: datagedreven zorg. 

Maar wat betekent het om datagedreven te werken? Wat kan het de zorg brengen?

Wat verstaan we onder datagedreven zorg?

Allereerst een definitie. Wanneer we datagedreven werken, kunnen verzamelde patiëntdata ingezet worden om de kwaliteit van zorg en de bijbehorende processen te verbeteren. 

Eigenlijk is het gebruik van data in de zorg niets nieuws. Zoals het Amsterdam UMC stelt in hun position paper ‘Datagedreven werken in Amsterdam UMC’: “Het gebruik van data in de zorg is in zekere zin al zo oud als de medische wetenschap zelf, waar waarnemingen en metingen de basis zijn voor discussie en ontwikkeling.” Wat nieuw is, is de hoeveelheid data en datatechnologie die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben. Als we hier slim gebruik van kunnen maken, kan dat de zorg helpen om betere, efficiëntere zorg te verlenen.

Kansen

Als data beschikbaar is, kan dit met de juiste middelen omgezet worden tot informatie.

Dit kan vervolgens: 

  • Meer inzicht bieden in verbanden;
  • Meer inzicht bieden in patiëntkenmerken, leefpatronen, ziekten en uitkomsten van zorg;
  • Helpen met anticiperen (een voorspellende werking);
  • Interdisciplinaire samenwerking versterken;
  • De inzet van AI faciliteren;
  • Meer stuurinformatie bieden voor het management om bedrijfsvoering te verbeteren.

Enkele praktische toepassingen waar je aan kunt denken zijn: 
  • Analyse van de in- en uitstroom van patiënten bij tijdelijke opnames, om beter te kunnen anticiperen op beddenbezetting en de capaciteit beter te managen (zie ook ‘Datagedreven optimalisatie van het opnameproces’).
  • Er is flinke rapportagedruk in de zorg - dit kost veel extra handelingen en dus tijd. Door slimme rapportages te bouwen op basis van datastromen kun je een deel van dit werk automatiseren.
  • Data (al dan niet gepseudonimiseerd) beschikbaar stellen aan regionale of wellicht zelfs nationale of internationale onderzoeksgroepen, voor completere datasets om conclusies aan te verbinden.

Randvoorwaarden voor datagedreven zorg

Dit klinkt uiteraard allemaal goed en zinnig, maar wat is er nodig om steeds meer datagedreven te werken? Data moet allereerst daadwerkelijk beschikbaar en meervoudig bruikbaar zijn om vat te krijgen op de datastromen. Standaardisatie van data-opslag kan hierbij helpen.

Vervolgens moeten er processen worden ingericht om naast het verzamelen van data, deze ook te analyseren en vervolgens te visualiseren. Data moet vertaald worden naar informatie zodat er zinnige conclusies aan verbonden kunnen worden. Het hebben van data is niet een doel an sich, het moet leiden tot actie.

Dan is er nog de inzet van AI - ook een onderwerp wat hoog op de agenda staat, maar bij AI geldt: crap in, crap out. De AI algoritmes moeten getraind worden met kwalitatief goede, gestructureerde data zodat het daadwerkelijk die hulp kan bieden die we voor ogen hebben. Ook hier komt standaardisatie van data wederom om de hoek kijken.

Een data-fundament

Wij zien open dataplatformen als het fundament voor datagedreven zorg. Wanneer zorgdata in een open platform gestandaardiseerd wordt opgeslagen, los van de applicatie, kun je deze data meervoudig bruikbaar beschikbaar stellen voor gebruik in bijvoorbeeld gekoppelde applicaties en rapportages / dashboards.

Ons open platform heet CareBase24. Neem gerust contact met ons op, we vertellen je graag meer.