11 nov.

EHRCON24: Community op zijn best!

Op 5 en 6 november was het zover: EHRCON24, de openEHR International conferentie, vond plaats in Reading (Verenigd Koninkrijk)! Het was een ware wervelwind van inspirerende sessies, demo’s, panels, stands, gezellige pauzes en etentjes en zelfs een heuse openEHR band (the Archetypes)! Hoe vat je twee zulke volle dagen samen? We doen een poging om tot enkele highlights te komen…

ehrcon24-attendees

Highlight 1: samenwerking

Het was al te zien aan het programma, waarop ook vertegenwoordigers van andere zorg IT-standaarden te zien waren: de focus ligt binnen de openEHR community momenteel op samenwerking.  De samenwerking met andere standaarden, zoals HL7 (FHIR) en SNOMED kwam uiteraard naar voren in de sessies van Ewout Kramer van Firely en Don Sweete van SNOMED, maar ook Luke Readman van NHS London benoemde dat we moeten uitvinden hoe het hele ‘ecosysteem van standaarden’ samen kan werken.

don-sweete-snomed

"We moeten onze ego's aan de kant zetten en samenwerken om de patiënt te helpen."

Don Sweete, CEO SNOMED International

Ook samenwerking tussen leveranciers is belangrijk. Dit is iets wat wij zelf ook in de praktijk lieten zien, samen met vitagroup en Medblocks. Sebastian Iancu, Sidharth Ramesh en Stefan Schraps presenteerden samen een demo waarin leveranciersonafhankelijkheid in actie getoond werd, op basis van onze individuele oplossingen gecombineerd met SMART on openEHR (wat weer een uitbreiding is op SMART on FHIR, zie ook dit artikel). Ze vertelden het verhaal van Bettie, een 70-jarige Nederlandse astma-patiënte die naar Duitsland reist en haar medische gegevens over verschillende systemen én landsgrenzen beschikbaar moet maken. Door de open natuur van onze dataplatformen (CareBase24 en HIP CDR) kon Bettie in no-time vanuit beide platformen haar gegevens ophalen in een patiënten-app ontwikkeld door Medblocks. 

sessie-code24-medblocks-vitagroup

Daarnaast was er bij de conferentie ook ruimte om het te hebben over internationale samenwerking. openEHR berust uiteraard al op een internationale community, maar er zijn diverse initiatieven om openEHR als basis te gebruiken voor hechtere internationale samenwerking. Zo deelde Severin Kohler van HiGHmed en Charité hoe Europese zorginstellingen samenwerken binnen het European openEHR Network, voor zowel primair als secundair gebruik van zorgdata.

Highlight 2: Artificial Intelligence

We kunnen er niet omheen: AI is, nog steeds, een hot topic. Ook in de wereld van openEHR kan het revolutionair zijn. In de panel-discussie rond de toekomst van data-standaarden werd bijvoorbeeld genoemd dat AI het potentieel heeft om data-classificering en -extractie te automatiseren. Toch noemden verschillende sprekers ook wederom de noodzaak om AI te ‘voeden’ met kwalitatief hoogstaande, gestructureerde data (om bijv. crap in, crap out en model collapse te voorkomen).

stefan-schraps-vitagroup

"Is AI niet een brug te ver? We zijn nog bezig om de data uit de silo’s te krijgen. De medische geschiedenis van de patiënt is nog steeds niet beschikbaar."

Stefan Schraps, VP Business and Community Management vitagroup

Ook Sidharth Ramesh presenteerde een leuke interactieve sessie rond AI, waarin hij eerst diverse interessante mogelijkheden live demonstreerde, maar vervolgens ook aangaf dat hij AI nog niet volledig vertrouwde - er zijn ‘vangrails’ nodig om te zorgen dat we AI veilig en betrouwbaar kunnen inzetten.

Al met al zijn er talloze mogelijkheden, maar valt of staat succesvolle inzet van AI in de medische wereld bij de kwaliteit van de data - en dan nog moeten we ons er te allen tijde van bewust zijn dat, zoals David Ingram zei, “computer algoritmen echokamers kunnen zijn”. Het menselijke element blijft onontbeerlijk.

Er was ook een perspectief op de inzet van AI door de patiënt zelf: e-patient Dave deBronkart deelde in zijn gepassioneerde verhaal over de empowerment van patiënten om een grotere rol te spelen in hun behandeling ook de mogelijkheden die AI kan bieden. Zo kan AI helpen bij het ‘vertalen’ van medische taal, zodat patiënten hun medische gegevens ook beter leren begrijpen.

Highlight 3: een hoopvolle uitblik

Wat diverse sprekers ook gemeen hadden was een bepaald optimisme over de toekomst. openEHR heeft inmiddels echt een plek in de globale discussie rond zorgdata en zorg IT verworven en, zoals Sam Heard, voorzitter van de openEHR Foundation, zei in zijn toespraak: “We have a real chance to make it.”

Een conferentie als EHRCON24 draagt daar op verschillende manieren aan bij: de community wordt uitgebreid en verstevigd, er wordt kennis gedeeld en, zoals Ewout Kramer ook benoemde: “het echte werk gebeurt in de wandelgangen.” Bij de diverse etentjes, koffiepauzes en gezellige onderonsjes werden ervaringen gedeeld en zaadjes geplant voor samenwerking. Enorm waardevol - zo komen we verder.

Highlight 4: de David Ingram Award!

Uiteraard was de uitreiking van de allereerste ‘David Ingram Award for Outstanding Contribution to openEHR’ voor onze CODE24 delegatie ook een echte highlight die we hier niet kunnen negeren: onze architect en mede-oprichter Sebastian Iancu mocht deze namelijk aan het eind van de eerste dag in ontvangst nemen!

david-ingram-sebastian-iancu

"Sebastian heeft een geweldige inzet en steun getoond voor openEHR, door tijd te besteden aan de SEC en openEHR Nederland op te richten. Zijn steun bij het verbeteren van de community, infrastructuur en het helpen van de hele community wordt enorm gewaardeerd door het bestuur van openEHR."

David Ingram, Emeritus Professor of Health Informatics bij UCL, Voorzitter bij openEHR, Directeur bij de openEHR Foundation en Trustee bij OpenEyes Charity

Als collega’s zien we uiteraard hoe hard Sebastian werkt aan zowel CODE24-projecten als de openEHR SEC en openEHR Nederland - we zijn supertrots op deze mooie blijk van waardering die hij mocht ontvangen ten overstaan van de community die zo belangrijk voor hem is.

Aan de slag!

Uiteraard kom je er niet met alleen een optimistische blik (al helpt het zeker!). Uit meerdere sessies bleek ook dat we nog genoeg werk te verzetten hebben met zijn allen. Er is op diverse niveaus governance nodig, de aansluiting tussen de verschillende standaarden moet handen en voeten krijgen, er wordt nog steeds veel in silo’s gewerkt…

En er zijn nog veel vragen waarop nog geen eenduidig antwoord is. Moeten we zorgen dat we zo snel mogelijk daadwerkelijk tot de data kunnen komen of moeten we de omstandigheden optimaal maken voor uiteindelijk hergebruik door verdergaande structurering? Willen we zo ‘compleet mogelijke’ datasets of gaan we voor lean and mean gebaseerd op specifieke use cases (en welke risico’s kleven daaraan)?

Dit zijn belangrijke discussies die we met elkaar moeten voeren om tot een infostructuur te komen die de zorg, en uiteindelijk de patiënt, optimaal zal dienen.

Laten we met elkaar weer veel stappen gaan zetten komend jaar en elkaar terugzien bij EHRCON25!

De mogelijkheden van datagedreven zorg

De Noordster van CODE24 - in gesprek met Martin van der Meer