19 jun.

De gezamenlijke aankondiging van HL7 en openEHR

Er zijn in de loop der jaren al diverse publicaties verschenen waarin HL7 FHIR en openEHR werden vergeleken en de conclusie werd getrokken dat beide standaarden hun eigen kracht hebben. Partijen als EY benoemden al hoe de combinatie van FHIR en openEHR interoperabiliteit in de zorg vooruit kan helpen.

Toenadering tussen de organisaties achter beide standaarden bleef tot dusver echter beperkt, tot vorige maand. Op 23 mei publiceerden Charles ('Chuck') Jaffe en Rachel Dunscombe namens HL7 International en openEHR International een gezamenlijke aankondiging: er gaat “voor het gemeenschappelijke goed” verkend worden of bepaalde standaarden en specificaties gelijkgetrokken kunnen worden.

samenwerking-openehr-fhir

Een historisch moment?

De zorgtechnologie community op LinkedIn was vrijwel unaniem enthousiast. Er werd gesproken over een historisch moment - of, zoals Clinical Informatician Heather Leslie zei: “Did you feel it too? Did the digital health standards world shift on its axis just a little?”

Voor de meesten is het allang helder dat beide standaarden naast elkaar gebruikt moeten worden - FHIR voor uitwisseling van data en openEHR voor gestandaardiseerde opslag en modellering van data. Wanneer verschillende standaarden met elkaar moeten communiceren kan dit echter leiden tot verlies van informatie of context. Daarom hebben beide communities baat bij meer harmonie tussen beide standaarden en het delen van kennis en tooling. Dat er nu onderzocht wordt hoe dit vorm kan krijgen is een belangrijke stap.

Uitdagingen

Uiteindelijk hebben beide standaarden een eigen visie en een lange historie van ontwikkeling. In de aankondiging zetten Rachel en Charles al enkele te verwachten vragen. Zo benoemen ze dat de kracht van de individuele standaarden (zoals de open, innovatieve cultuur van openEHR en het sterk gevestigde proces van FHIR) niet moet lijden onder het samenvoegen van aspecten van beide.

Gelukkig wordt er binnen beide communities direct al actief meegedacht. Zo suggereerde Health Informatician Severin Kohler op het openEHR forum al de oprichting van een openbare mapping library, waarbij de mapping files aan het openEHR CKM toegevoegd kunnen worden. FHIR-oprichter Graham Grieve stelde hetzelfde voor tijdens zijn sessie bij de openEHR Masterclass.

Voorwaarts!

HL7 en openEHR hebben gelukkig ook veel gemeen: beide zijn open en willen het beste voor het globale digitale zorg-ecosysteem. Daarnaast hebben beide enorm veel kennis en deskundigen in hun respectievelijke communities. Een goed beginpunt om vanuit die openheid samen te verkennen hoe de standaarden elkaar kunnen versterken. We moeten daarbij collectief ook niet langer praten over ‘openEHR versus FHIR', maar over 'openEHR en FHIR’.

Binnen Nederland zijn hier ook keuzes te maken. Zo is er in de Nationale Visie en Strategie expliciet gekozen voor FHIR als standaard voor uitwisseling, maar is er geen standaard vastgesteld voor het vastleggen van data. Het zou goed zijn als ook op overheidsniveau wordt uitgesproken dat hiervoor gekozen wordt voor openEHR. Ook op het gebied van governance is er winst te behalen, waar de beider communities samen met partijen als VWS en Nictiz een rol in kunnen spelen.

Vanuit ons

CODE24 is al jaren openEHR Gold Partner. Daarnaast werken we al sinds onze oprichting met HL7 voor de gegevensuitwisseling met de verschillende zorgsystemen. De tijd was rijp om ons ook aan te sluiten bij HL7 Nederland.

Ons perspectief is nog steeds dat er echte databeschikbaarheid gerealiseerd moet worden op basis van gestandaardiseerde modellering en opslag van zorgdata, maar we zien ook dat er binnen het zorgecosysteem een plek nodig is voor gestandaardiseerde uitwisseling - en dit is waar HL7 FHIR in uitblinkt. We zijn ook benieuwd wat de voorgenomen toenadering tussen beide standaarden de zorg-IT zal brengen en nemen graag deel aan de discussie.

Een dag bij de ICT&health World Conference

Krachten combineren: openEHR en FHIR