Databeschikbaarheid in de zorg: de rol van CODE24
Dat databeschikbaarheid in de zorg inmiddels hoog op de agenda staat mag duidelijk zijn. Dit was bij onze oprichting, in 2010, wel anders… Vanuit CODE24 hebben we al sinds het begin de visie dat échte databeschikbaarheid de enige manier is om de zorg op IT-vlak echt vooruit te helpen - daarom bouwden we een database waarin zorgdata gestandaardiseerd wordt opgeslagen.
Onder andere de snelheid waarmee het technische landschap zich ontwikkelt, het grotere bewustzijn rond de limitaties door vendor lock-in en inzicht in de waarde van data ('het nieuwe goud') zorgen ervoor dat de markt er ook in toenemende mate klaar voor is om open platformen ter bevordering van databeschikbaarheid te omarmen. Vanuit CODE24 is onze rol hierin helder - we vertellen je er graag meer over.
Waar we nu staan
Het concept van open zorgdata-platformen gaat uit van zorgsystemen waarbij de data gescheiden is van de applicatie. De twee zijn afzonderlijk van elkaar te gebruiken - de data kan aan willekeurige applicaties gekoppeld worden en vice versa. Ze worden gekoppeld middels open APIs.
Ons mConsole EPD (en de losstaande modules) zijn, zoals gezegd, sinds het begin zo opgezet. Het gehele EPD is modulair - je kiest als zorgorganisatie zelf wat je wilt gebruiken en hebt de vrijheid om andere zorgsystemen te koppelen met onze gestandaardiseerde database, ook van andere leveranciers. Dit gebeurt ook al in de praktijk. Zo kun je als zorgorganisatie zelf bepalen hoe jouw EPD-landschap eruit ziet. Geen vendor lock-in dus, maar vendor flexibility!
Bouwblokken
De opzet van onze organisatie en ons productportfolio sluit aan bij wat Gartner de ‘composable business’ heeft genoemd. De composable business is gericht op wendbaarheid, modulariteit en veerkracht, waarbij verandering omarmd wordt en het idee van modulaire ‘bouwblokken’ in ieder deel van de organisatie wordt doorgevoerd - van de techniek achter de producten (composable technologies) tot aan de bedrijfsvoering (composable business architecture) en de denkwijze binnen de organisatie (composable thinking).
Ons hele doel is om de zorg beter te maken, te veranderen. We willen met ons productportfolio deze modulaire, verandering- en flexibiliteit-omarmende werkwijze die ten grondslag ligt aan onze organisatie ook toegankelijk maken voor het zorg IT-landschap, zodat ook zij kunnen profiteren van de hogere mate van wendbaarheid die dit biedt.
Data-ontsluiting
We zien nog een belangrijke rol voor CODE24 weggelegd in dit veranderende zorg IT-landschap: data-ontsluiting. We hebben sinds jaar en dag uitgebreide ervaring met data-conversies. Deze expertise heeft ons ook geholpen bij de implementatietrajecten rond onze EPD-modules: er is altijd data te ontsluiten uit diverse (soms legacy en vaak gesloten) zorgsystemen.
“De beweging rond databeschikbaarheid in de zorg heeft als doel om de data uit de afgesloten silo’s te halen”, vertelt Martin van der Meer, directeur van CODE24. “Ook dit is data-ontsluiting. Onze kennis en ervaring op dit vlak mag, zeker binnen Nederland, uniek genoemd worden. Organisaties die hieraan toe zijn helpen we dan ook graag.”
Ons vergezicht
Zoals eerder gezegd hebben we een duidelijke visie op databeschikbaarheid in de zorg. Welke koers bevaart CODE24 nu om dit te realiseren? “Bij echte databeschikbaarheid blijft de zorgdata in het open platform waarin het gecreëerd is”, aldus Martin. “Er kunnen ook meerdere open platformen naast elkaar gebruikt worden, zelfs binnen dezelfde organisatie. De data is dan beschikbaar om zowel gelezen als gemuteerd te worden. Er worden dus geen data-kopieën meer gemaakt. Dit is het ideaalbeeld. Het is wel een meerjarenplan, daar zijn we ons terdege van bewust. Terwijl het beleid en de sectorbrede visie gevormd worden, nemen wij deel aan de conversatie en bouwen we voort. We willen excelleren in gestandaardiseerde zorgdata-opslag. Voor een dergelijke expertise is een duidelijke plek in waar de zorg nu is en heen gaat - heen móet, mijns inziens.”
"We willen excelleren in gestandaardiseerde zorgdata-opslag. Voor een dergelijke expertise is een duidelijke plek in waar de zorg nu is en heen gaat - heen móet mijns inziens."
Martin van der Meer, directeur CODE24
Aan deze excellentie stellen we hoge eisen - er wordt de komende jaren hard doorontwikkeld aan ons open platform en de diensten die daarbij horen. De discussie rond databeschikbaarheid is nog in volle gang binnen Nederland - en internationaal ook. Er is nog een boel onzeker over de uiteindelijke richting waarin de markt gaat. Wij zien het als onze rol om niet alleen open te staan voor de veranderingen die er gaan komen, maar hier ook een accelererende factor in te zijn. Ook dit sluit aan bij het eerdergenoemde concept van de composable business:
“Incorporating composability into digital business enables the enterprise or public agency to change and grow despite persistent uncertainty. Instead of avoiding the risk of change, executive leaders must reinvent their thinking to see change as a well-trusted tool for business resilience and growth.” (Gartner, 2021).
Samenwerking centraal
Naast dat we positief aankijken tegen verandering, omarmen we ook de kracht van samenwerking. Zeker met het toekomstbeeld waar wij naartoe werken ga je het alleen niet redden. Er moet samenwerking zijn en iedere partij moet in zijn kracht kunnen staan om gezamenlijk tot het beste resultaat te kunnen komen waarmee de zorg verder geholpen wordt.
Vanuit CODE24 was die wil om de samenwerking op te zoeken met andere leveranciers er altijd al. Vanuit de visie dat open platformen het fundament gaan vormen voor optimale databeschikbaarheid wordt samenwerking alleen maar belangrijker. “Ik heb al een aantal messen in mijn rug zitten”, lacht Martin. “Dat hoort er helaas bij. Voor ons is het commerciële stuk secundair - we willen de zorg vooruit helpen. We werken graag samen met partijen die dit doel met ons delen. Maar uiteindelijk zal het bij onze open platform-opzet niet uitmaken wat wij van een partij vinden - ieder zorgsysteem mag met ons platform koppelen. Graag zelfs. Zo moet het zijn.”
Eens praten?
Benieuwd hoe ons open platform of onze EPD-modules ingezet kunnen worden binnen jouw organisatie? Of is jouw organisatie toe aan het ontsluiten van data om toe te werken naar een flexibeler, toekomstbestendig zorgdata-ecosysteem? We gaan graag met je in gesprek.
Dit artikel is deel van de blogreeks ‘De toekomst van databeschikbaarheid in de zorg’, waarin we ingaan op de mogelijkheden van open platformen voor databeschikbaarheid, de uitdagingen van die oplossingsrichting en de visie van CODE24 op dit onderwerp.
Lees ook:
-
Open platformen voor optimale databeschikbaarheid in de zorg
- De architectuur van de zorginformatiesystemen van de toekomst